Hírek

Keresés

 

Az Európai Bizottság új adószabályozást javasol az Unión belüli elektronikus kereskedelem és online vállalkozások támogatására

Az Európai Bizottság új adószabályozást javasol az Unión belüli elektronikus kereskedelem és online vállalkozások támogatására

2016-12-28

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Brüsszel, 2016. december 1.

Az Európai Bizottság a mai napon intézkedéseket tett közzé az Unión belüli elektronikus kereskedelmi vállalkozások hozzáadottérték-adó (héa) környezetének javítására. Javaslatunk lehetővé teszi, hogy a fogyasztók és a vállalkozások, különösen az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k könnyebben vásároljanak és értékesítsenek árukat és szolgáltatásokat az interneten.

Az online héafizetések uniós szintű portáljának bevezetése (az egyablakos ügyintézés) révén jelentősen csökkeni fognak a héakövetelmények teljesítésével kapcsolatos költségek, ami az Unió egészében évi 2,3 milliárd euró megtakarítást jelent a vállalkozások számára. Az új szabályok biztosítják továbbá, hogy a hozzáadottérték-adót a végső fogyasztó tagállamában fizessék meg, így az adóbevételek méltányosabban oszlanak meg az uniós országok között. Javaslatunk elősegíti, hogy a tagállamok visszanyerjék az online értékesítés során keletkező hozzáadottérték-adó jelenleg évi 5 milliárd euróra becsült kiesését. Az előrejelzések szerint a kieső bevételek 2020-ra valószínűleg elérnék a 7 milliárd eurót, ezért most kell fellépnünk a jelenséggel szemben.

A Bizottság végezetül eleget tesz arra vonatkozó ígéretének, hogy a tagállamok ugyanolyan áfa-mértéket alkalmazhassanak az e-kiadványokra – például az elektronikus könyvekre és online újságokra –, mint a nyomtatott kiadványokra, mégpedig azáltal, hogy hatályon kívül helyezi az elektronikus kiadványokat a hagyományos nyomtatott kiadványok esetében engedélyezett kedvezményes adóügyi megítélés alól kizáró rendelkezéseket.

A következő témákról részletesebben olvashat az EU honlapján:

Az online áru- és szolgáltatás-értékesítésre vonatkozó új áfa-szabályozás

A mikrovállalkozásokra és az induló innovatív vállalkozásokra vonatkozó egyszerűsített áfa-szabályozás

Az Unión kívülről eredő áfa-csalás elleni fellépés

A nyomtatott kiadványok adózási szabályainak kiterjesztése az elektronikus könyvekre és újságokra