Hírek

Keresés

 

Egyiptomi üzleti fórum - Orbán: Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében

Egyiptomi üzleti fórum - Orbán: Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében

2015-06-05
Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében, mert stabil Egyiptom nélkül nincs stabil mediterrán térség és nincs stabil Európa sem - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a  Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által Egyiptom üzleti környezetének megismertetésére rendezett üzleti fórumon. - MTI

A miniszterelnök a fórum kezdetén elmondott beszédében azt is hangsúlyozta: csak azoknak az országoknak van jövője, amelyek elég bátrak ahhoz, hogy saját útjukat járják. Úgy fogalmazott: Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő vállalta a felelősséget, stabilizálta Egyiptomot és stabilizálhatja a jövőben az egész mediterrán térséget is. Ezért Magyarország érdekelt Egyiptom sikerében mint ország sikerében, a mostani kormány sikerében, és Szíszi elnök sikerében - mondta.
    Szíszi és kabinetje országmentő, országépítő gazdaságpolitikát folytat, így a magyar befektetők a profiton és pénzen túlmutató, nagyobb vállalkozásban vehetnek részt az észak-afrikai országban – hangsúlyozta Orbán Viktor. Egyúttal arra szólította fel a magyar bürokráciát, hogy segítse az Egyiptomba befektetni szándékozó magyar vállalkozókat.
    A miniszterelnök elmondta, hogy nehéz beszélgetést folytattak Esz-Szíszivel a Közel-Kelet helyzetéről, jövőjéről, illetve a térség ügyeibe való nyugati beavatkozásról is. Úgy vélte, ez utóbbi bár hozott eredményeket is, összességében hozzájárult a Közel-Kelet gondjaihoz. Ezzel kapcsolatban Orbán leszögezte: a keresztény nyugaton „kitaláltunk egy demokráciának nevezett politikai rendszert, jól el is vagyunk vele minden nyűgével, bajával együtt”, de semmi biztosítéka nincs, hogy a nyugati formák átvétele máshol is eredményre vezetne. Ezért „ne legyünk a világ tanítói, ne adjunk leckéket emberi jogokból, demokráciából” – mondta.
    Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök beszédében azt hangoztatta: négy év instabilitás után Egyiptom megindult a növekedés útján. Ehhez a magyar vállalkozók és befektetők segítségét is kérte.
    Szíszi úgy fogalmazott: meg kellett értetni az egyiptomi néppel a stabilitás fontosságát. Az egyiptomiak „most már toleránsak, ezt az utóbbi négy év tapasztalata hozta meg” – mondta. Ameddig Egyiptom talpon van, addig a biztonság záloga a mediterrán térségben és a Közel-Keleten – hangsúlyozta a tábornokból lett államfő.
    Azt is leszögezte: az utóbbi évek gazdasági gondjai után Egyiptomnak „nincs más lehetősége, mint dolgozni, dolgozni, dolgozni”.
    Az egyiptomi gazdaságban nagy lehetőségek rejlenek a magyar befektetők számára is, már csak azért is, mert „Magyarország közel áll Egyiptomhoz, a magyar ember kulturálisan közel áll hozzánk” – fogalmazott az egyiptomi elnök. Azt is elmondta: „közel vagyunk egymáshoz (Orbán) miniszterelnök úrral és a (magyar) miniszterekkel”, akikkel tárgyalt.     Szíszi leszögezte: Egyiptomnak megvannak az adottságai a fejlődéshez, de ezeket az utóbbi évek nehézségei miatt nem tudták kihasználni. A jövőben a magyarok segítségére is számít az adottságok kamatoztatásában - mondta.
    Abdel-Fattáh esz-Szíszit 2014-ben választották meg Egyiptom elnökévé, miután egy évvel korábban a hadsereg főparancsnokaként elmozdította a hatalomból a 2012-ben demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi iszlamista államfőt.

kst gry

MTI 2015. június 5., péntek 16:32