Hírek

Keresés

 

Hogyan összpontosítsunk a kisvállalkozásunk sikeréhez?

Hogyan összpontosítsunk a kisvállalkozásunk sikeréhez?

2012-08-14

Sok kisvállalkozásnál a siker vagy kudarc attól függ, mennyire tud a tulajdonosa összpontosítani a legfontosabb és legnyereségesebb tevékenységre az idők folyamán.

Ha sokszor előfordul, hogy zavarnak bennünket, itt van néhány tanács, hogyan fejleszthetjük az összpontosítóképességünket, hogyan tudunk több dolgot rövidebb idő alatt elvégezni.

Sok kisvállalkozásnál a siker vagy kudarc attól függ, mennyire tud a tulajdonosa összpontosítani a legfontosabb és legnyereségesebb tevékenységre az idők folyamán. Minden nap bombáznak bennünket e-mailekkel, telefonokkal, csevegő ablakokkal, Skype hívásokkal, közösségi oldalak bejegyzéseivel, amelyek elterelik a figyelmünket.

Ha sokszor előfordul, hogy zavarnak bennünket, itt van néhány tanács, hogyan fejleszthetjük az összpontosítóképességünket, hogyan tudunk több dolgot rövidebb idő alatt elvégezni.

 

Az elemi dolgok

Készítsünk listát: reggel vagy előző este készítsünk egy listát, mit akarunk elvégezni aznap. Érdemes két oszlopot készíteni: sürgős és fontos. A sürgősbe azokat kell írni, amelyeket mindenképpen el kell végezni aznap. A fontos dolgokhoz azokat kell írni, amelyek ténylegesen szükségesek a vállalkozásunk sikeréhez, és el kell kezdenünk, de nem fontos azonnal elvégezni.

Ne foglalkozzunk egyszerre több dologgal: a kutatások azt mutatják, hogy nem vagyunk jók abban, hogy több, fontos és komplikált feladattal egy időben foglalkozzunk. Lehet, hogy kiválóan tudunk egyszerre rágógumit rágni és gyalogolni, de ez azért van, mert már gyakorlatunk van benne, és nem szükséges hozzá nagy odafigyelés. De ha egy árajánlatot készítünk, vagy cikket írunk, miközben a Facebook bejegyzéseinket olvassuk, valószínűleg egy rettenetes ajánlat lesz az eredmény, miközben elmulasztjuk a barátaink legfrissebb bejegyzéseit!

Beszéljünk meg időpontot saját magunkkal: Ha olyan munkánk van, ami sok szellemi odafigyelést igényel, jegyezzük elő magunkat az előjegyzési naptárunkba! Ha közös (online) előjegyzési naptárt (eseménynaptárt) használunk munkatársainkkal, láthatják, hogy abban az időben nem lehet zavarni. (Még azok is becsukhatják időnként az ajtót, akik „nyitott ajtó” politikát alkalmaznak!) Ezeket az időpontokat arra az időszakra célszerű tenni, amikor a legproduktívabbak vagyunk. A „kakas” típusúak tegyék reggelre, a „baglyok” pedig estére. Vannak olyan időszakok, amikor csak „könnyű” dolgokra vagyunk képesek (pl. közvetlenül ebéd után). Ezekben ne végezzünk fontos dolgokat!

Először a keserű pirulát nyeljük le: Valószínűleg voltak már mindenkinek voltak olyan dolgai, amelyek nagyon fontosak voltak, és félt tőlük, így inkább más dolgokat keresett, hogy megcsinálja. Ha először a keserű pirulát nyeljük le, akkor ezután a következők ennél csak édesebbek (könnyebbek) lesznek! Ráadásul, ha a keserű pirulát csak halogatjuk, tudat alatt mindig frusztrálni fog bennünket más feladatok végzése közben, így sokkal improduktívabbak leszünk!

A környezet hatása

Auditív: A munkakörülményektől függően hallgathatunk zenét fejhallgatón vagy hangszórókon keresztül, de élvezhetjük a csendet is. Ehhez tudnunk kell, mely zenék motiválnak és melyek terelik el a figyelmünket. Van egy jó angol nyelvű cikk, hogy melyik zene milyen munkához jó: Lifehacker

Vizuális: a szekeret húzó lónak sokszor van szemellenzője, hogy ne zavarja a környezete. Ezt nekünk is alkalmaznunk kell, a saját környezetünk nagymértékben befolyásolja az összpontosítóképességünket. Zárjuk ki a látókörünkből a zavaró elemeket.

Testhelyzet: Az, hogy hogyan „érezzük” a munkahelyünket, szintén befolyásolhatja az összpontosítóképességünket. Valaki a főnöki forgószéket szereti, valaki a jóga labdát vagy az állópultot. Van olyan, aki – ha megteheti – karosszékben püföli a laptopját. Úgy dolgozzunk, ahogyan számunkra a legkényelmesebb.

Technológia: A zavaró tényezők között vannak manapság azok az eszközök, amelyekkel a potenciális és meglévő vásárlóinkkal tartjuk a kapcsolatot. Hogyan kapcsolhatjuk ki ezeket? Van egy olyan platform, amelyen keresztül egyszerre tudjuk figyelni a Twittert, a Facebookot, a LinkedInt és más fórumokat: TweetDeck. De ez a folyamatos adatfolyam tényleg zavaró lehet! Amikor egy konferencia anyagot kell írni vagy egy komoly pályázatot, az összes felesleges csatornát be kell zárni: Facebook, Twitter, Skype, levelező, mobiltelefon stb. Egyedül az időzítő alkalmazást hagyjuk bekapcsolva. Állítsuk 45 percre vagy egy órára vagy kettőre, majd felejtsük el, hogy bekapcsoltuk. Ezáltal nem zavar bennünket az sem, hogy folyamatosan ellenőrizzük az időt. Így tudjuk, hogy amíg az időzítő nem szól, összpontosíthatunk a feladatunkra.

Záró gondolatok

Egy állandó-kapcsolatban álló, mindig-bekapcsolt világban élünk. Ez nagyon izgalmas, de sajnos, nagyon felhígítja a koncentrálóképességünket, zavar bennünket, improduktívabbak leszünk.

Lecsökkenteni néhány külső ingert, sorba állítani a feladatainkat nagyban segít az összpontosítóképességünk és az eredményességünk javításában.

Rich Brooks cikke alapján

http://www.smallbusinessnewz.com/how-to-improve-your-focus-for-small-biz-success-2012-08