Hírek

Keresés

 

SSD-k töredezettség-mentesítése

SSD-k töredezettség-mentesítése

2011-12-07
Az SSD adattárolókat nem kell töredezettség-mentesíteni!

Az SSD (solid-state-driver) egy olyan adattároló, mint a merevlemez, de NAND flash memóriát használ az adatok tárolásához, ami jóval gyorsabbá teszi.

Mivel az SDD tárolók nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, tulajdonképpen semmi sem lassítja le azokat. Ha ilyen tárolóval rendelkezik, a számítógép működése jelentősen felgyorsul. Ezenkívül nincs hatással a teljesítményére, ha a fájlok töredezettek, ugyanolyan sebességgel olvasható, jóval halkabb, valamint a fizikai behatásokra sem annyira érzékeny, mint a merevlemez.

De azért vannak dolgok, amire ügyelni kell. Az SSD flash memória csak egy bizonyos számú írást képes elviselni, igaz, ez azért nem annyira kevés így sem, ezért célszerű az írások számát csökkenteni ha lehet, hogy meghosszabbíthassuk az élettartamát.

A fentiekből következik, hogy az SSD háttértárolót nem célszerű töredezettség-mentesíteni! Vannak speciális programok, amelyek az SSD-k fájlelhelyezkedés optimalizálását tudják elvégezni, de ez nem jelent töredezettség-mentesítést.